Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Winterse recepten

4.5/5 - (2 stemmen)

Als je terugkomt van wintersportvakantie is het tijd om eens echt op te warmen. En hoe lang we dan ook onder de dekens willen blijven thuis, geen winterse luiheid is compleet zonder lekkere recepten waar je de bank nauwelijks voor hoeft te verlaten. Deze winter ben je immers al genoeg buiten geweest! Wat dacht je van een heerlijke brownie-in-een-beker, of de absolute, complete, perfecte warme chocolademelk? En natuurlijk lekkere speculaas- of boterkoek die we erbij kunnen knabbelen?

Met deze lekkere recepten blijf jij lekker zo veel mogelijk binnen in de warmte terwijl de natuur daarbuiten zijn werk doet.
Ondanks dat je met de vakantie al urenlang buiten heb geskied en gesnowboard, met al die feestdagen dit seizoen is het natuurlijk logisch dat je de toch nog deur uit een paar keer uit moet. Voor cadeautjes, kerstinkopen en (weer nieuwe) oliebollen halen. Of gewoon voor de lol. Er kunnen namelijk heel mooie foto’s gemaakt worden van besneeuwde daken onder een lichtgrijze lucht. In de trein (Waarschijnlijk met een hoop vertraging) starend naar die witte kristallen op het gras.

De zon die fel weerkaatst tegen een natuurschoon als sneeuw. En al mag de meeste sneeuw hier in Nederland binnen een middag omtoveren tot een vies hoopje moddersneeuw, de plaatjes die geschoten kunnen worden in de tussentijd zijn altijd weer leuke aandachttrekkers voor social media.
Maar ondertussen zitten de meesten liever binnen, veilig onder de dekens. Want in de winter is het belangrijk dat de kou de lijf uit gejaagd wordt. Al helemaal na terugkomst van vakantie. Uitrusten van een sportieve vakantie doen we met onesies en dikke pyjama’s. De kachel op twintig graden en met een deken op de bank liggen en de leuke series kijken.

En daar is niets mis mee, mensen zijn immers warmbloedig wij willen ook zoiets als een winterslaap houden. Dus spenderen we de tijd die we (nog) hebben op de bank of wachtend op het station, lekker vroeg naar bed en heerlijk warme maaltijden ’s avonds. Onze enige troost voor een verschrikkelijk koude dag. In de middagen kunnen we de magen vullen en tegelijkertijd onze maagjes vullen met de lekkerste recepten.Maar als eerste: De perfecte chocolademelk.

Warme chocolademelk

Chocolade melk die wordt gegoten in een wit koffiekopjeChocolade, de reden tot bestaan. De reden dat vrouwen eens per maand niet als woest brullende monsters door de straten banjeren. De reden voor een glimlach rond de mond, het hele jaar door. Heerlijk bij alle temperaturen. Chocolade is een van de weinige dingen die je bijna overal mee kan mengen. Ijs, brood, pannenkoeken, melk, vla, noga, nootjes, marsepein, karamel, vruchtjes, in elk geval alles dat lekker is. Zelfs bij bepaalde gefrituurde snacks. Maar alsnog, Chocolade is dus met van alles te mengen, en daarom valt het ook onder de noemer: ‘Voedsel van de Goden’.

Als jij iemand kan vinden die niet van warme chocolademelk houdt of het nog nooit gedronken heeft: Bied deze gelijk hulp! Er is immers altijd hoop voor de arme schepsels die leven in de donkere onwetendheid van een van de grootste vreugden van de wereld. We bieden deze arme drommels het beste recept voor de beste warme chocolademelk die je krijgen kunt.

Benodigdheden voor de favoriete warme drank van de goden:

-450 ml volle melk.
-30g melkchocolade, geraspt of fijngehakt
-5g pure chocolade
-75ml Slagroom
-Snufje zout
-¼ theelepel gemalen kaneel.
-Chocoladevlokken
-Marshmallows
-Poedersuiker
-Bunsenbrander
-Chocoladesaus.

Maak je klaar voor het meest overweldigende recept ooit voor de perfecte hete drank in de bittere kou.
Pak de grootste beker die je hebt. Echt, hier wil je zo lang mogelijk van genieten. Dan heb je die alvast klaarstaan.

Laten we uitgaan van een beker waar 450 milliliter inpast. Verwarm de melk in een pannetje en voeg voorzichtig de fijngehakte melkchocolade toe. Klop een scheutje slagroom erbij om het wat dikker te maken. Voeg er ook wat suiker en zout bij toe naar smaak. Blijven roeren tot het warm is, maar nog niet kookt. Als het gaat koken wordt het een bruin, borrelend zooitje en dat is erg zonde.
Schenk alles over in de beker en voeg de kaneel eraan toe.

En dan ben je nog niet eens op de helft van deze warme chocolademelk. Klop de rest van de slagroom tot een gigantische lepel romige goedheid. Voeg deze er voorzichtig aan toe. Besprenkel de slagroom met de kaneel en strooi er wat chocoladevlokken aan toe. Hak de pure chocolade tot poeder en gooi deze erbij. Naar smaak wat chocoladesaus eroverheen.
Dan pak je het koekstokje omhuld met chocolade en prik je deze in de slagroom. Spiets daar een paar marshmallows doorheen en brand deze lichtbruin met de bunsenbrander. Om het af te maken kun je er een beetje poedersuiker overheen strooien, voor een Kerstachtig effect.

Til de beker naar de bank, verschuil je van de kou en geniet van de beste warme chocolademelk die er te krijgen valt.
Magnetron-Brownie Snel en lekker!
Zijn we al klaar met de chocola? Nee, natuurlijk zijn we nog niet klaar met de chocola. Niemand is ooit vrijwillig klaar met chocola.

We stappen van de chocolademelk naar de chocolade brownies

chocolade brownies op elkaar gestapeld op een wit bord En niet zomaar chocoladebrownies, maar superhandige, supersnelle magnetron-brownies. Binnen vijf minuten klaar en ontzettend lekker als vlugge snack, bij de warme chocolademelk of gewoon bij de thee.

Mee nemen:
1/4 kopje bloem (50 g)
1/4 kop suiker (70 g)
2 eetlepels (13 g) cacao (natuurlijke, ongezoete)
Snufje zout
Klein snufje kaneel
1/4 kop water (60 ml)
2 eetlepels plantaardige olie
1-2 druppels vanille-extract
1 klein bolletje ijs of 1 of 2 theelepels dikke slagroom (zelf opgeklopt)

Doe de bloem, suiker, cacao, zout en kaneel een stenen mok. Roer met een vork alles door elkaar, zorg dat er geen klontjes overblijven.
Voeg de olie, water en vanille toe en roer alles door elkaar.
Plaats in de magnetron en verwarm op hoog totdat het mengsel gaar is, ongeveer 1 minuut en 40 seconden voor een 1000 watt magnetron. Als je niet weet hoe sterk je magnetron is, moet je beginnen op 1 minuut en zo verhogen. Als het gaar is, moet het nog een beetje vochtig zijn. Lekker even laten afkoelen voor een minuutje en serveren met een bolletje vanille-ijs of twee eetlepes slagroom voor een beetje extra ZING!

Boterkoek

Een back-up plan is altijd handig. Vooral als we de magnetron niet in de gaten hebben gehouden, bij het vorige recept. Gevolg daarvan is een hele hoop bruine smurrie door de hele magnetron. Boterkoek is ook heerlijk. Je hebt er niet veel voor nodig, slechts een 25 minuten baktijd. En.
-2 eieren
-250 g zachte roomboter
-250 g suiker
-250 g bloem
-50 g amandelschaafsel
-Een vierkante bakvorm

Verwarm de oven voor op 180 °C. Doe de boter en de suiker in een kom en roer er een ei en het zout erdoorheen. Voeg de bloem toe en kneed er deeg van. Kluts het andere ei. Vet de bakvorm in en leg bakpapier op de bodem. Duw het deeg in de vorm, bestrijk met het geklutste ei en maak er met een vork een leuk motiefje in. Vervolgens bestrooi je de boterkoek met het amandelschaafsel en bak je het in de oven in 25 minuten goudbruin en gaar. Simpel, nietwaar?
Natuurlijk zijn er nog honderden andere recepten die je kunt gebruiken om de winter te overleven. Hoe het ook zij, blijf lekker onder de dekens de rest van de vakantie. Eet smakelijk!