Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

De mooiste kerstmarkten in Oostenrijk

4.1/5 - (8 stemmen)

Kerstornamenten aan een hanger voor in de kerstboomDe mooiste periode van het jaar komt er weer aan: Kerstmis en oud en nieuw! In Nederland kan je al in veel steden de kerstsfeer voelen opkomen met versiering en lichtjes in de bomen. Dit is ook een periode dat veel mensen op wintersportvakantie gaan, daar is het nog leuker om de kerstsfeer te gaan proeven. Ook Oostenrijk staat de komende maanden in het teken van Kerst, steden worden versierd en kerstmarkten zijn al volop in de opbouw.

Oostenrijk heeft misschien wel de mooiste en meest sfeervolle kerstmarkten ter wereld. Hieronder zetten we de allermooiste Oostenrijkse kerstmarkten voor jou op een rij.

Wenen

Waar kan je beter Kerstmis vieren met je geliefde dan in Wenen, dé stad van de romantiek? Bij Kerstmis zijn er in Wenen meerdere kerstmarkten te vinden, of ‘Christkindlmarkten’ zoals de lokale benaming luidt, met allemaal een uniek karakter en de charme van vroeger. De meest bekende is die voor het Wiener Rathaus, het gemeentehuis van Wenen. Je ruikt en proeft de gebraden lekkernijen, de Lebkuchen en de warme Glühwein. In het Rathaus zelf is er het ‘Christkindls Werkstatt’, waar kinderen op speels wijze diverse handwerken kunnen maken en ze mee naar huis mogen nemen als kerstgeschenk.

Een minder commerciële maar des te meer unieke Weihnachtsmarkt is die in Spittelberg, een kunstwijk in Wenen. Er zijn leuke attracties en in de smalle straatjes vind je handwerk van locale kunstenaars die zeker een origineel kerstcadeau zullen zijn.

Salzburg

De historische Salzburger Christkindlmarkt is een van de mooiste en oudste kerstmarkten ter wereld. Zijn unieke ligging midden in de Altstadt van Salzburg die als werelderfgoed genoteerd staat, de traditionele kerstkraampjes en zijn lange geschiedenis maken deze kerstmarkt erg bijzonder. Elk jaar wordt de kerstmarkt de donderdag voor de eerste adventsweek geopend met een feestelijke ceremonie. De kerstmarkt trekt jaarlijks talloze bezoekers en is ook hoog gewaardeerd bij de lokale bevolking. Dat niet alleen door de vele standjes met geschenken en allerlei Oostenrijkse specialiteiten, maar ook door bijzonderheden zoals hun zelfontworpen sterrenhemel van lichtjes, de kerstlezingen voor kinderen en koorconcerten.

In de paleistuinen van het bekende Schloss Heilbrunn kan je terecht voor de Heilbrunner Adventzauber. De wand van het slot wordt omgetoverd tot een grote adventkalender die dagelijks wordt bijgehouden. Rondom het slot is een kerstmarkt en in het adventcafé kan je van typische gerechten genieten. Er zijn ook veel activiteiten voor kinderen zoals sprookjesvertellers en een speurtocht.

Tirol

In het historische centrum van Tirol kan je jaarlijks terecht voor de Weihnachtsmarkt in Kitzbühel om de kerstsfeer te beleven omringd door prachtige besneeuwde bergtoppen. Ook hier vind je leuke handkunstwerken en kan je genieten van een glaasje glühwein en  gepofte kastanjes, maar ook van lekkere Tiroler specialiteiten. In Reith, een plaatsje vlakbij, is er een levensechte adventskalender. Je kan er een wandelroute volgen voorbij de adventkalender waarvoor 24 ramen van 24 huizen worden versierd. Vanaf 1 december wordt er elke dag een extra raam verlicht.

Een andere bijzondere kerstmarkt kan je vinden aan de oever van de Achensee in Tirol: een drijvende kerstmarkt. Tijdens de kerstperiode kan je er een boottocht maken met de MS Stadt Innsbruck, die vaart langs prachtige verlichte bruggen terwijl je op de boot kan genieten van de lekkernijen en handgemaakte producten op een mini-kerstmarkt.