Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Het Oostenrijks vignet

Rate this post

Je gaat binnenkort op vakantie met de auto naar Oostenrijk, misschien wel genieten van een week wintersport. Alles is ingepakt en kan mee in de auto, je bent klaar om te gaan. Heb je bij de voorbereiding ook gedacht aan een wegenvignet? Zo niet, geen probleem! We zullen je verder op weg helpen door de belangrijkste punten op een rijtje te zetten. 

Wat is een wegenvignet?

Elk land (in Europa) heeft een regeling om de wegen, bruggen en tunnels te onderhouden. Je betaalt in Nederland wegenbelasting als je in bezit bent van een auto. In veel andere landen waaronder Oostenrijk is dit anders geregeld, hier kun je een Oostenrijks digitaal vignet aanschaffen. Een vignet is bijna hetzelfde als tolgelden. Het verschil is dat je met een vignet betaald voor een bepaalde tijd, en met tolgelden bij elke weg waar gebruik van wordt gemaakt apart moet betalen. 

Je kunt in Oostenrijk gebruik maken van 2 verschillende vignetten. Zo heb je een digitaal vignet, en het zelfklevende vignet. Als je voorafgaand aan de vakantie een vignet aanschaft is een Oostenrijks digitaal vignet een aanrader. Deze wordt gekoppeld aan je kenteken, dit is gemakkelijk te bestellen vanaf huis en zorgt ervoor dat je goed voorbereid de weg op kunt. Let er hierbij wel op dat het digitaal vignet officieel pas na 18 dagen geldig is.Wel zijn er verschillende sites waar een digitaal vignet te koop is waarbij je de 18 dagen vermijdt. Ben je al onderweg en heb je nog een vignet nodig? Dan kun je het beste voor een zelfklevend vignet gaan. Deze zijn te koop in de buurt van de grens aan Oostenrijk, en kun je vinden in verschillende tabakswinkels en tankstations. Het zelfklevende vignet gaat direct na aanschaf in.

Wat zijn de voordelen van een digitaal vignet?

  1. Handig als je meerdere voertuigen rijdt. 

Doordat het vignet gekoppeld kan worden aan maximaal 3 voertuigen heb je niet voor elk voertuig een ander vignet nodig. 

  1. Altijd te koop

Een digitaal vignet is op elk moment van de dag online makkelijk aan te schaffen. Je zult dus niet vlak voor het oversteken van de grens nog op zoek hoeven gaan naar een tankstation of tabakswinkel. Dit zal de nodige vakantiestress besparen. 

  1. Geen geplak of gekras 

Doordat het digitale vignet gekoppeld is aan je kenteken hoeft deze niet op je ruit geplakt te worden. Dit scheelt geplak en gekras wanneer je deze weer wilt verwijderen. 

Hoe wordt er gecontroleerd op een vignet?

Vroeger was het zo dat je aan de grens gecontroleerd werd op een vignet. Dit is in de laatste jaren veranderd. Je zult dus niet meteen aan de grens merken dat er een controle is, maar deze is er wel degelijk. De controle wordt uitgevoerd door middel van detectiepoorten, en zul je niet bewust meemaken. Heb je geen vignet? Dan zul je hoge tolgelden moeten betalen.