Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Lawinegevaar vermijden

5/5 - (1 stemmen)

Dit jaar hebben we al een paar keer gehoord over lawines in de Alpen. Er wordt dan ook flink gewaarschuwd voor dit lawinegevaar en het wordt afgeraden om de pistes te verlaten. Doordat er zoveel over in het nieuws is, leek het ons een goed idee om hier een post aan te wijden.
huis bedekt met sneeuw in de buurt van de berg

Het lawinegevaar is niet een reden om je meteen onveilig te voelen in de bergen. Op de pistes is er namelijk weinig kans op een lawine, maar het is wel iets wat je in je achterhoofd moet houden tijdens het wintersporten. Waar je normaal gesproken misschien een stuk off-piste gaat, kan je dat dit jaar misschien beter overslaan. De sneeuwlaag is namelijk erg instabiel in de Alpen. Dit komt doordat de temperatuur veel schommelt tussen dooien overdag en vriezen in de nacht, waardoor de sneeuw telkens opnieuw vastvriest. Daardoor is deze laag niet optimaal en kan het niet goed vasthouden aan de laag eronder, waardoor het gaat schuiven. Aangeraden wordt dan ook om vooral op de pistes te blijven omdat deze goed onderhouden en gemonitord worden.

Veiligheid

Er zijn bepaalde veiligheidsmaatregelen om lawines te voorkomen in gebieden waar veel sneeuw ligt. Het is belangrijk dat je voor dat je de bergen ingaat, goed weet of er lawinegevaar is. Met vlaggen wordt dit veiligheidsniveau goed weergegeven. Ook is het belangrijk dat je nooit alleen de bergen in gaat. Als er iets mocht gebeuren is er altijd iemand die hulp kan inroepen en kan helpen. Ook zou je waarschuwing middelen mee kunnen nemen zoals een reflector en lawine-piepers.

Tips

Op het moment dat je toch in een lawine terecht komt, zijn er bepaalde dingen die je op dat moment moet doen. Het is bijvoorbeeld erg belangrijk om buiten de lawinelijn te skiën. Als dit niet lukt, dan is het erg belangrijk om te voorkomen dat je door de lawine omlaag wordt getrokken. Maak dan je ski’s en eventuele vangriemen los, ga op je buik in de glijdende massa liggen met je armen en benen zo ver mogelijk gespreid. Probeer daarbij zwembewegingen te maken en probeer te voorkomen dat je op je rug terecht komt. Als dit niet lukt, rol dan samen tot een bolletje met de handen voor de mond om zo te voorkomen dat er sneeuw binnenkomt. Probeer daarbij zo rustig mogelijk te blijven.

Al met al is het natuurlijk belangrijk dat je goed uitkijkt als er lawinegevaar is, maar zolang je op de pistes blijft zal het gevaar niet zo groot zijn!