Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Tips voor skibeginners

5/5 - (2 stemmen)

Op een wintersportvakantie is het onmogelijk niet voor een keer op de ski’s te stappen. Ontzettend hoog met de lift mee, er zelf uit moeten springen en dan een paar honderd meter weer naar beneden skiën. Het klinkt spannend en eng tegelijk. Maar angst voor wat komen gaat op een wintersportvakantie kan een erge afknapper zijn voor een beginnende skiër. Laten we je daarom ook maar een aantal tips geven waar je vast wel wat aan zult hebben voordat je voor het eerst op een skivakantie gaat in Oostenrijk.

1. Bekijk video’spersoon in rode jas en blauwe broek die overdag ski-bladen berijdt op met sneeuw bedekte grond

Niets is beter om in de stemming te komen voor de reis dan te kijken naar video’s. Je krijgt er al helemaal zin in als je naar ze kijkt terwijl zij met gemak mooie bochten maken onder de zon, op kraakwit sneeuw op gigantische bergen.
Goed, misschien kom je toch liever niet in de buurt van dat soort skiplekken, maar je moet toch weten waar je heen gaat, toch?
Kijk daarom ook naar video’s waar het weer in perfect is. Blauwe hemel, grote zon, veel sneeuw. Zoek er filmpjes van op Youtube en verheug je alvast op de vakantie.
(Oh ja, klik maar niet op teveel video’s van ski crashes…)

2 . Laat vrienden of familie je het niet leren!!

Misschien ga je op vakantie met familie of vrienden die al kunnen skiën. Handig, zou je denken. Dan hoef je ten minste niet te betalen voor die paar lessen!
Nee. Laat ze niet jou skileraren zijn! Want snel zullen ze verveeld raken met het leren van de basics en slepen ze je toch maar mee naar een duizelingwekkende helling. En voordat ze zelf met gemak de berg afroetsjen zeggen ze tegen je dat “alles wel goed komt”. Ja, en dan waag je je toch maar voorzichtig de berg af. Maar na een paar meter word je hysterisch en probeer je (de boel bij elkaar krijsend) je evenwicht te bewaren. Maar of je aan het eind dus met de gezicht in de sneeuw bent gevallen of niet… Waarschijnlijk wil je na die verschrikkelijke ervaring niet meer een berg opwagen. En daar gaat dan je vakantie! Zorg er daarom dus voor dat je geleerd wordt door een geduldige, gediplomeerde skileraar, die je niet laat stikken boven op een hoge, besneeuwde berg.

3 . Neem een rugzak mee!

Het weer verandert voortdurend in de bergen. Houd daarom ook een oogje op de sneeuwoverzicht en weersvoorspellingen. Of kijk naar de webcams in de door jou gekozen plaats.
Op deze manier zal je je goed kleden en andere kleding meenemen in de rugzak. Het kan een lekkere drie graden celcius in de zon worden, maar als de wind komt is het -13C in een handomdraai.
Of precies andersom: Kleed je je voor een sneeuwstorm- komt de zon op en zweet je als een otter.
Pak daarom dus altijd reservekleding in, iets te drinken of uw lunch. Bespaart ook geld!

4. Niet kopen maar lenen!

Dames en heren, wilt u allen er mooi, chic en flitsend uitzien als je voor het eerst van de berg afrijdt? Logisch ook. Zelfs als je holderdebolder door de sneeuw tuimelt door evenwichtsverlies zal je zelfs ondersteboven met sneeuw in je haar er nog prachtig uitzien voor een falend iemand… Toch?
Erg jammer, maar een prachtidee is het niet. Omvallen op de ski’s is natuurlijk zelf niet zo’n goed idee, maar rondskiën in nieuw spul is niet handig voor jouw portomonee. Skivakanties kunnen zelf soms sowieso best in de papieren lopen, dus handenvol geld spenderen aan glinsterend nieuwe skipakken is enorm onhandig. Zelfs als je langs de winkel struint en in de etalage heel stoer de nieuwe collectie ziet staan. Een geweldig skipak van Prada of een all-in-one van Miu Miu is erg aantrekkelijk, maar echt. Leg de creditcard weg en probeer een skipak te lenen. Van de buurvrouw, van je nichtje of neefje, van wie dan ook. Hoe vreselijk onelegant ze er ook uitzien.
Want als er zich dan een situatie voorkomt waarbij je zojuist van een berg af gerold bent en besluit dat skiën niets voor jou is- hoeft die skipak ten minste niet voor eeuwig in jouw kledingkast hangen. Dus leen zoveel je kunt: brillen, pakken, handschoenen, mutsen, skihelmen, zonnebrillen,
sokken… En spaar een hoop geld uit die je weer kunt besteden aan de leukere dingen. De Après-ski, bijvoorbeeld.

5. Regel zo veel mogelijk all-inclusive.

Skivakantie kan in principe spotgoedkoop. Maar doe dan wel alles iall-inclusive. Zelf dingen proberen te regelen als je voor het eerst op dergelijk soort vakantie gaat zorgt alleen maar voor meer stress en vaak ben je nog duurder uit ook. Een skigebied is immers een vrij vebijsterende plek als je er nog nooit bent geweest. De manier om de omgeving te leren kennen en dingen te weten te kunnen komen is door je te laten leren door de locals. Met een chalet kun je veel worden geholpen door het personeel en andere gasten, die je van alles kunnen vertellen over beste bars en bergrestaurants. Zij kunnen je advies geven waar je het beste uitkomt
Zoek een verblijf inclusief diners, ontbijt, thee en glühwein. Zo weet je dat alles is geregeld voor een veel betere prijs.
Regel ook als je kan een transfer naar je vakantiebestemming, dat reduceert stress ook heel goed. En hoe ontspannender je bent tijdens de vakantie, hoe meer je ervan kan genieten, en daar gaat het allemaal om.

6. Vermijd contact met Anti – Skiërs

Zoals je misschien wel zou weten is er nog altijd een vete tussen skiërs en snowboarders. En snowboarders zijn juist precies de mensen die je waarschijnlijk zou willen mijden. Snowboarders vinden hun sport vele malen cooler dan de jouwe,
En je hebt natuurlijk anti-skiërs die bestaan uit lafaards. Zelf hebben zij nog nooit geprobeerd te skiën, maar achtten het te duur, te gevaarlijk en vooral te koud. Maar ja, natuurlijk is het koud! Verwacht je te kunnen zonnen op een hoge besneeuwde berg? Waar moet je anders op skiën? Je bent de hele dag in beweging en je draagt dikke kleding, dus over de kou zou je je de eerste keer waarschijnlijk minder zorgen over maken dan de angst dat je van een berg afvalt.
Ten tweede hoeft een skivakantie helemaal niet zo duur te zijn. Je kunt hele goede deals krijgen op minder bekende skiresorts.
En vergeet niet, Skiën is zo gevaarlijk als je het zelf maakt. Je kan lekker gaan klimmen op lawine-gevoelige gebieden en kliffen, maar of lekker rustig gaan skiën op zachte pistes. Met een helm op je hoofd en alle regels volgend.
Want dat is immers het mooie van skiën, je beslist zelf waar je heen wilt. Je beslist zelf hoe snel je gaat.

7. Krik de conditie op!

Raak in vorm voordat je op vakantie gaat. Het zou vreselijk zijn als je honderden euro’s uit zou geven aan een skivakantie, alleen om erachter te komen dat je te slaperig bent om het bed uit te komen de derde ochtend. En als je urenlang per dag al je energie moet steken in het oefenen van skiën, raak je al snel uitgeput. Zorg er daarom ook voor dat je goed in vorm bent voordat je op vakantie gaat. Train de spieren, ga goed slapen, neem de trappen of ren een rondje voor het ontbijt. De enige manier om van de vakantie te genieten, al is het mentaal of fysiek, is om lang van tevoren goed in vorm te zijn om van hoge bergen met plezier af te skiën. Op internet kun je speciaal zoeken naar een Ski-fitnessplan waar je je aan kunt houden. De beste tijd om te beginnen aan dergelijk fitnessplan is twaalf weken voordat je op vakantie gaat. Echt, alle energie die je opspaart zul je nodig hebben.

8. Oefenen op een Skihalle

Hoe eerder je met beide benen op de ski’s kan blijven staan zonder dat je struikelt, hoe beter. Des te meer plezier zal je hebben op vakantie. Daarom is het ook handig om voor je op vakantie gaat, te oefenen met een indoor-ski. Zo kun je alvast aan het idee wennen om op een berg te staan tussen dikke pakken sneeuw. Heel anders dan de Wii-Fit, dus zeker waard om te proberen. Sneeuwcentra’s zijn eigenlijk gewoon grote ijskasten die hun eigen sneeuw maken. Meestal hebben ze een mooie oppervlak waar je je zelf aan kunt leren jouw eerste bochten te maken. De pistes mogen dan wel een beetje kort zijn, maar dat geeft niet. Op de eerste twee dagen in een skiresort zal je waarschijnlijk niet eens losgelaten worden op alles dat groter is dan dat. En, een sneeuwcentra zal je helpen te wennen aan de ski’s en de schoenen. Hoe meer tijd je van te voren kan krijgen op sneeuw, hoe beter. Dus neem vooral een minicursus of lees wat in boeken hoe je je houdingen en posities kan beoefenen.

Dit zijn slechts een paar tips die je mooi kunt gebruiken voor jouw eerste skivakantie in Oostenrijk. Maar maak je niet te veel zorgen! Er zullen altijd wel mensen voor je klaar staan om je te helpen, al is het maar om de vakantie te boeken of tijdens de reis zelf. Maar heb vooral veel plezier en maak het een vakantie die je niet snel vergeet.