Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Typisch wintersport gerechten

Rate this post

Jullie hebben al veel kunnen lezen over de prachtige gebieden is Oostenrijk. Hiernaast is er veel verteld over de après-ski mogelijkheden en zijn er meerdere tips gegeven over verschillende onderwerpen. Ik wil jullie deze keer is mee nemen naar  typische wintersport gerechten. Ik ga niet alleen de drie door mij uitgekozen recepten beschrijven, ook het recept en de bereidingswijze ga ik met jullie delen.

Schweinsbratengegrild vlees op bruin houten snijplank


De eerste van de drie wintersport gerechten is Schweinsbraten. Ik zet dit gerecht natuurlijk niet voor niets op de eerste plaats. Na een lange dag op de pieste is dit precies wat je nodig hebt. Als je een beetje een talen knobbel hebt hoor je aan de naam al wat het is, een gebraden varken.

De voorbereiding:

Voordat je begint kan je er eerst voor kiezen om het zwoerd te verkleinen. Je kan het zwoerd verkleinen of weg laten zitten. Je moet het niet helemaal weghalen omdat het smaakt toevoegt. Verwarm de over voor op 200 graden

De bereidingswijze:

–       Als eerst moet je zout en peper op beide kanten doen
–       Vervolgens moet je beide kanten braden. Voeg hierna een klein gesneden ui toe en laat deze enkele minuten mee braden.
–       Als je hiermee klaar bent moet je de inhoud van de ban met jus en al in een ovenschaal doen.
–       Vervolgens vul je de ovenschaal tot halverwege het vlees met water. Voeg hier een wortel, een bouillontablet, stukjes selderij, wat rozemarijn en 1 teentje knoflook toe.
–       Nadat de over op temperatuur is kan je het gerecht in de oven zetten.
–       Laat het vlees ongeveer twee uur in de over staan. Als je het vlees bak zonder deksel moet je het regelmatig van nieuwe jus voorzien.

Brettljause


Het tweede gerecht van de drie wintersport gerechten is Brettljause. Waar dit gerecht uit bestaat is een beetje afhankelijk waar je in Oostenrijk bent.

Als je dit gerecht voor vier personen wilt bereiden heb je de volgende benodigdheden nodig:

–       200 gram mager fijn gesneden spek
–       300 gram bierkaas
–       50 gram zilveruitjes
–       4 borrel glazen obstschnaps
–       30 gram mierikswortel (geraspt)
–       Een halve kilo boerenbrood
–       100 gram augurken
–       200 gram gerookt vlees

De bereidingswijze:
Snijd het boerenbrood in sneetjes en beleg het de magere spek en verdeel het over vier borden. Leg de plakjes bierkaas en het gesneden gerookte vlees ernaast. Bestrooi het met vlees met de mierikswortel en garneer het met de augurken en zilveruitjes. Serveer het met een glas obstschnaps.

Zoals je lees t is het relatief weinig werk om een heerlijk gevarieerde maaltijd klaar te maken.

De Wiener schnitzelWiener schnitzel op een wit bord met saus

Last but not least is misschien wel het bekendste gerecht uit Duitsland en Oostenrijk. Je bent nooit echt op wintersport geweest als je geen Wiener schnitzel gegeten hebt gegeten. Dit is misschien wel het meest bekende wintersport gerechten.

Voor de Wiener schnitzel heb je de volgende ingrediënten nodig:

–       1 schnitzel van kalfsvlees (p.p)
–       Paneermeel
–       Peper en zout
–       Bakboter of olie
–       1 ei
–       Bruiswater
–       Citroen
–       Peterselie

De bereidingswijze:

Leg de schnitzel op een plank en klop het uit met een deegroller. Om de schnitzel gelijke dikte te geven moet je gelijkmatig van binnen naar buiten rollen. Zet vervolgens drie bakjes klaar: de eerste met bloem, de tweede met ei en een klein scheutje prikwater en de derde met paneermeel. Haal de schitzel in de eerder genoemde volgorde door de producten heen en leg het vervolgens in de een hete pan. Zorg ervoor dat je niet te gierig bent de botor of olie. De schnitzel mag een beetje vet worden. Als de schnitzel gaar is kan je het bestrooien met zout, peter, citroen en peterselie.

Dit zijn drie heerlijke wintersport gerechten die je niet alleen in de restaurantjes in Oostenrijk kan eten, maar nu ook zelf kan maken. Op deze manier kan je je thuis nog beetje nagenieten of jezelf voorbereiden op het heerlijke wintersport gevoel.