Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Wildschönau

4/5 - (2 stemmen)

Inleiding

“Gastvriendelijk, sportief, natuurrijk en traditioneel. Dit is wat de heer Lech (bedrijfsleider VVV) zegt over de groeiende populariteit van Wildschöne.
Deze gemeente bestaat in totaal uit vier dorpjes: Oberau, Thierbach, Auffach en Niederau. Wildschönau staat bekend als een familievriendelijke bestemming – waar het massatoerisme zijn intocht nog niet gemaakt heeft – en waar er nog voor een schappelijke prijs een biertje gehaald kan worden. Wellicht verwacht je daarom een addertje onder het gras…. Klein skigebied? Uitgestorven bars of weinig uitdaging? Laat daar nu geen sprake van zijn…
Sinds de verbintenis met het Alpbachtal in 2012 heeft de gemeente Wildschönau er een flink aantal pistekilometers bijgekregen. In totaal telt het gebied nu 145 km piste en dit brengt voordeel met zich mee. Zo zijn er niet alleen pistekilometers bijgekomen, maar ook meer variatie in niveau. Daarnaast is er gewerkt aan de infrastructuur: met de skibus reis je al binnen 15 minuten van Niederau naar Auffach!
Echter is het partnerschap tussen Wildschönau en Alpbachtal niet zonder slag of stoot tot stand gekomen. De onderlinge rivaliteit tussen deze twee regio’s heeft het proces namelijk flink vertraagd. In totaal heeft het zo’n 9 jaar geduurd tot het plan er door was.

Kostbaar juweel

“Der Name hat auch mit dem Schatzberg zu tun, wo früher Bergbau betrieben wurde. Alle beteiligten fanden diesen Namen passend, denn die Regionen sind ein kleines Juwel“. – de heer T. Lerch
Het gebied heeft de naam Ski Juwel gekregen. Deze naam is gebaseerd op de lang lopende mijnbouwtraditie in en rondom de Schatzberg. Mede hierdoor beschouwt men de regio als een ‘klein juweeltje’.
Helaas zijn juwelen duur en om de samenwerking te kunnen verwezenlijken was een flinke investering nodig. Zo heeft de verbinding met Alpbachtal alleen al 13,5 miljoen euro gekost. Daarbij is er afgelopen zomer voor ca. 4,5 miljoen euro geïnvesteerd in sneeuwkanonnen en zal er binnenkort voor ongeveer 16 miljoen euro een nieuwe gondelbaan op de Schatzberg gebouwd worden. In het kader van kwaliteit boven kwantiteit, wil de gemeente Wildschönau de komende jaren geld beschikbaar stellen voor kwaliteitsverbetering en zullen er voorlopig geen pistekilometers bijkomen.

Niederau

Dat skigebied Niederau zich ontpopt tot geliefd dorp is niet alleen te danken aan de uitbreiding van het skigebied. We vroegen de heer Lerch waarom toeristen zo graag op bezoek komen: “Wildschönau/Niederau is snel en eenvoudig te bereiken, heeft een veelzijdig vrijetijdsaanbod, een gemoedelijke sfeer en de bevolking is erg gastvrij.
Het ruime aanbod aan activiteiten zorgt ervoor dat ook de niet-skiër zich goed vermaakt. Een van de hoogtepunten is de rodelbaan. Daarnaast kun je hier goed langlaufen, wandelen, paardensleeën en nog veel meer”!
Mede door het huwelijk met Alpbachtal is Wildschönau een bestemming geworden voor de echte winterliefhebber. De prijs-kwaliteitverhoudingen zijn in vergelijking met andere Oostenrijkse dorpen verreweg uitstekend en bovendien blijft de gemeente nuchter onder de veranderingen in het toerisme. Je vindt hier namelijk nog geen echt massatoerisme met grote hotelketens en overbevolkte pisten. In plaats daarvan hebben de kleine toeristische bedrijven zoals ‘gemütliche Gasthöfen’ en vakantiehuisjes de overhand.
De gemeente Wildschönau kent geen uitbundige après-ski. Van de vier, is Niederau het meest levendige dorp met diverse bars en restaurants die qua gezelligheid niet veel voor elkaar onderdoen. Wellicht een leuke toevoeging is de skishow die wekelijks wordt opgevoerd.
“Die Region ist Bodenständig geblieben. Hier gibt es noch 260 Bauernhöfe und eher kleinere Tourismusbetriebe. Die Wildschönaun ist traditionell-natürlich-schön“. – de heer T. Lerch

Wildschönau is nog een van die regio’s waar de skimogelijkheden uitstekend zijn, de bevolking gastvriendelijk, de prijzen schappelijk en de après-ski rustig, maar gemoedelijk. Daardoor groeit het dorpje langzaam uit tot topper onder de skidorpen en wordt het ook door de Nederlandse wintersporters steeds beter gevonden. Gelukkig kijken de ‘Niederauenaren’ met veel plezier uit naar de toenemende terreinwinst van ‘die Holländer’.
“Erfreulicherweise haben die Gäste aus den Niederlanden in den letzten Jahren sehr stark zugenommen“– de heer. T. Lerch

Summit Travel heeft een aantal wist u datjes over Wildschönau/Niederau:

• Het skiseizoen start over het algemeen midden december en duurt tot ongeveer half april
• In 1947 werd de eerste stoeltjeslift gebouwd in Niederau en sindsdien is het dorp uitgegroeid tot internationale skibestemming
• Bestempeld als top regio; nummer 15 van de 600 skigebieden op de ranglijst van snowplaza.de
• Bestempeld als uitstekend skigebied met 4,1 punten uit 5 bij skiresort.de
• Niederau heeft een eigen skigebied op de Markbachjoch dat zeer geschikt is voor kinderen en beginners
• Bij Niederau zijn 2 skischolen met een eigen kinderpark en Nederlandssprekende leraren
• In 2004 heeft het wereldkampioenschap voor visueel gehandicapten plaatsgevonden in Wildschönau en Prins Edward van het Britse koningshuis was ‘the guest of honor’ tijdens dit evenement
• In 2010 heeft Ban-Ki-Moon, secretaris-generaal van de VN een bezoek gebracht aan Oberau
• Jaarlijks heeft Wildschönau 165.000 bezoekers.
• Het gemiddelde verblijf is 5,2 dagen en jaarlijks vinden er gemiddeld 855.000 overnachtingen plaats
• De Wildschönau regio telt gemiddeld 400 verblijfplaatsen en 7500 bedden
• Niederau heeft zowel ’s zomers als ’s winters 4200 inwoners
• Er zijn gemiddeld 600 tot 900 personeelsleden werkzaam in het toerisme. Daarvan werken er alleen al 130 bij de liftmaatschappij
• ’s Nachts worden de pisten voorbereid door 20 personen
• De meeste bezoekers komen uit Duitsland (55%), gevolgd door Nederland (15%) en Groot-Brittannië (13%)