Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Wintersport en de autoverzekering

5/5 - (3 stemmen)

Een ongeluk is het laatste waarop je zit te wachten als je op vakantie gaat naar het buitenland. Een ongeluk zit echter in een klein hoekje. Daarom is het fijn om een dekkende autoverzekering te hebben. Zeker tijdens de wintersport omdat je onderweg en op je vakantieadres vaak wat extremere weersomstandigheden tegenkomt dan in de zomer.

Verzekerd in het buitenland

Hoe uitgebreider de autoverzekering, hoe meer soorten schade worden gedekt wanneer je op wintersport bent. Een WA-verzekering is de verplichte basisverzekering voor de auto, maar deze verzekering dekt alleen de schade die je veroorzaakt bij een ander. WA + beperkt casco dekt ook schade aan jouw auto die wordt veroorzaakt door brand- of stormschade, diefstal, ruitschade of een aanrijding met een dier. Een allriskverzekering is het meest dekkend en verzekert ook schade die je zelf aan de eigen auto veroorzaakt. Op je groene kaart kun je zien in welke landen je autoverzekering geldig is. In landen die zijn doorgestreept geldt de verzekering niet.

Verzeker pechhulp

Pechhulp in het buitenland is niet automatisch verzekerd via de verzekering voor de auto. Je kunt hiervoor bovenop de bestaande verzekering een extra dekking afsluiten. Er zijn ook losse pechhulpverzekeringen. Bijvoorbeeld die van Routemobiel of de ANWB. In bepaalde gevallen is pechhulp zelfs gedekt via de autodealer of garage waar je de auto hebt gekocht. Kies je ervoor om een losse verzekering voor pechhulp af te sluiten, maak dan online een vergelijking. Op deze manier zet je alle voorwaarden makkelijk op een rij en weet je ook waar je het goedkoopst uit bent. Zo zie je direct of het voordeliger is om de bestaande verzekering uit te breiden met pechhulp, of om een nieuwe verzekering af te sluiten. Heb je al een losse pechhulp verzekering naast de bestaande autoverzekering? Dan hoef je de autoverzekering natuurlijk niet uit te breiden.

Andere buitenlanddekkingen

Naast het afsluiten van een aanvullende verzekering voor pechhulp, kun je de bestaande autoverzekering ook uitbreiden met een dekking voor vervangend vervoer, repatriëring van inzittenden en/of de auto en eventuele verblijfskosten omdat je langer op je vakantieadres moet blijven vanwege een reparatie aan de auto. Vind je deze verzekeringen alleen noodzakelijk wanneer je op vakantie bent en de rest van het jaar overbodig? Check je reisverzekering. Het kan zijn dat je pechhulp ook op deze manier kunt verzekeren.

Verzekering en winterbanden

Bij een wintersportvakantie horen winterbanden. In Nederland niet verplicht, maar in echte wintersportlanden als Zwitserland, Oostenrijk, Duitsland en Frankrijk soms wel vereist. Niet alleen rijd je zo met meer grip, maar ook bij de verzekering en aansprakelijkheid bij een ongeval maakt het verschil. Rijd je in een van deze landen namelijk zonder winterbanden, terwijl dit wel verplicht is, en veroorzaak je een ongeval? Dan kan het zijn dat de autoverzekeraar de schade niet of maar gedeeltelijk vergoedt. Rijdt een ander schade aan jouw auto maar reed je zonder winterbanden; dan geldt ook dat de schade die jij krijgt uitgekeerd lager uit kan vallen. Bovendien kun je in sommige landen hoge boetes krijgen voor het rijden zonder winterbanden. Let ook op de eisen die in bepaalde landen worden gesteld aan de winterbanden. Zo ben je in Duitsland verplicht om op winterbanden te rijden die het keurmerk M+S én het sneeuwvloksymbool hebben.

Veilig onderweg

Rijden in winterse omstandigheden vereist alertheid. Een ongeluk kun je beter voorkomen natuurlijk. Stippel van tevoren je route al uit en houd weerberichten goed in de gaten. Er zijn landen waar sneeuwkettingen onder de auto moeten bij een (zware) sneeuwbui, dus neem die mee. Dat geldt ook voor een reflecterend veiligheidsvest, een gevarendriehoek en een verbanddoos want deze zijn ook in veel landen verplicht. Wees verder voorbereid op een dik pak sneeuw en rijd voorzichtig.