Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

De Oostenrijkse cultuur

3.8/5 - (303 stemmen)

Oostenrijk staat vooral bekend als wintersportgebied. In de zomer is het land minder populair als vakantiegebied, alhoewel de natuur juist in deze periode het mooist is.In Oostenrijk vind je een rijkdom aan cultuur dat zowel architectuur en klassieke muziek bedekt. In de kerken kom je Gotische, Barok en Renaissance kunst tegen. Niet alleen de kunst is erg gevarieerd in Oostenrijk, ook de keuken. De strudel en de wienerschnitzel zijn de twee bekendste gerechten in andere landen, maar de Oostenrijkse pastijtjes en cakejes zijn erg traditioneel in Oostenrijk. De maaltijd moet uiteraard weggespoeld worden met een Oostenrijks biertje of wijntje.

Het Oostenrijkse volkChef die in het frituurvet aan het bakken i s

In de 19e eeuw is de klassieke muziek opgebloeid in Wenen, Oostenrijk. In verschillende perioden zijn Brahms, Beethoven, Hayden, Gluck, Mozart, Mahler, Schönberg, Strauss’ en Schubert naar Wenen verhuisd. De instituten die deze grote namen hebben ondersteund bestaan nu nog, zoals het Weense jongenskoor, de Vienna Philharmonic, het Konzerthaus en het Musikverein.

Oostenrijkers zijn een mix van verschillende culturen, maar het grootste deel heeft een Germaanse wortels. Vandaar dat de meeste Oostenrijkers ook Duits spreken. Op school wordt het Hoogduits aangeleerd, maar thuis spreken ze met een dialect. Dit dialect verschilt veel van het Hoogduits.

Oostenrijk kent een groep met minderheden. Dit zijn de Slovenen, Kroaten en Hongaren. Het Oostenrijkse volk ondergaat een vergrijzing en groeit bijna niet. In 1970 was er zelfs sprake van een afname van bevolking.

Meer dan de helft woont in het stedelijk gebied, maar deze steden zijn relatief klein. De enige grote stad is Wenen en ongeveer 20 procent woont in deze hoofdstad. Dat zijn ongeveer 1,5 miljoen mensen. De stad die Wenen opvolgt met bevolkingsaantallen is Graz. Deze heeft maar 225000 inwoners. Ongeveer 80 procent is Rooms-Katholiek en een kleine 5 procent is protestant.

Culturele aspecten

Niet alleen over de muziek is er over Wenen veel te vertellen, ook over de architectuur. Tijdens de tweede wereldoorlog is Wenen hard toegetakeld. Ongeveer een kwart van de stad lag in brokken puin. Na deze oorlog werd de stad flink herbouwd. Momenteel is het weer compleet gerestaureerd. Er is rekening gehouden met de oorspronkelijke historische architectuur en daarom ook een paradijs voor liefhebbers van architectuur. Het juweeltje is de Hofburg. Dit is een complex van verschillende historische gebouwen. Het oudste deel komt uit de 13e eeuw. Een ander prachtig gebouw is het kasteel Schloss Schönbrunn. Dit paleis is gebouwd rond het begin van de 18e eeuw. De uitvoering en omvang van Schönbrunn is zelfs groter dan die van het paleis van Versailles. Op religieus gebied zijn er mooie kathedralen te vinden in Oostenrijk, zoals de kathedraal van St. Stephan. Het dak van deze kathedraal bestaat een mozaïek van verschillende kleuren dakpannen. Een prachtig aanzicht!In zowel de 18e als de 19e eeuw was Wenen een centrum met veel cultuur, vooral van muziek en literatuur. Oostenrijk heeft in deze periode veel grote componisten opgeleid, zoals Wolfgang Amadeus Mozart, Johan Strauss, Gustav Mahler en Franz Joseph Haydn. Nog steeds tot op de dag van vandaag speelt klassieke muziek een grote rol in Wenen. Op elke 1 januari kan er genoten worden van het Nieuwjaarsconcert.