Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Saai máár heel belangrijk: de minder sportieve kanten van wintersport

4.5/5 - (2 stemmen)

Ga je op wintersport, dan denk je waarschijnlijk aan de spullen die je mee moet nemen en de rit ernaartoe. Leuk, je ski’s weer uit de kast trekken en de auto inruimen – dat laatste is soms misschien iets minder gezellig. Maar denk je ook aan de benodigdheden als een verbanddoos, het vignet en andere eventuele verplichtingen die je in de auto moet hebben liggen? En, niet geheel onbelangrijk, aan de verzekeringen waar je een beroep op kunt doen? Let op: dit moet je weten voor je de auto (of trein, vliegtuig, bus) instapt op weg naar de sneeuwpret.

Verplicht mee in de auto

Ga je met de auto naar de sneeuw, dan zijn er – afhankelijk van de landen waar je doorheen komt – een aantal verplichte voorwerpen die je in de auto moet hebben liggen. Als eerst zijn winterbanden en sneeuwkettingen in sommige landen verplicht. Rij je schade zonder winterbanden, dan kun je een hoge boete ontvangen. Verder moet je in sommige landen denken aan een gevarendriehoek, veiligheidshesjes, een verbanddoos, een vignet en een alcoholtest. De infographic biedt je een duidelijk overzicht van verplicht mee te nemen spullen. En… denk je ook even aan de autoverzekering?

Nederlands tarief bij medische zorg


Bij de materialen die je mee moet nemen in de auto stopt het niet. Denk jij voordat je vertrekt aan de verzekeringen omtrent zorg en reizen? Een simpele basiszorgverzekering dekt namelijk niet alles. Als je zorgkosten maakt in het buitenland, dan betaalt de zorgverzekeraar tot het tarief dat je in Nederland voor de zorgen vergoed zou krijgen. Is een operatie twee keer, of meer, duurder? Dan moet je dit zelf bekostigen. Tenzij je aanvullend verzekerd bent voor medische hulp in het buitenland. Deze verzekering kost minimaal € 4,50 per maand, maar kan je duizenden euro’s besparen.

Repatriëring: heb jij er recht op?

Iedereen kan de pech hebben een ongeluk te krijgen tijdens de vakantie. Op wintersport is het risico nog wat hoger, vooral als je de piste betreedt. Moet je door een ongeluk direct terug naar Nederland? Dan mag je blij zijn als je een aanvullende verzekering die medisch noodzakelijk vervoer naar Nederland vergoedt hebt afgesloten. Check even of jouw zorgverzekeraar dit in het pakket aanbiedt, want dit verschilt per verzekeraar. Wil je naar huis door een ongeluk, maar is er géén medische noodzaak? Dan is er geen terugreisvergoeding. Tenzij je een reisverzekering met wintersportdekking en dekking voor geneeskundige kosten hebt afgesloten.

Fijne trip! Je kunt trouwens zorgverzekeringen vergelijken om te zien hoe je het voordeligst uit bent. Nu je dit weet, kun je een weloverwogen keuze maken. Nog een ding: vergeet je  verzekeringspas(sen) niet.