Iedereen geniet meestal volop van de zomer en alles wat daarbij komt kijken. Lekker zitten in de zon en terrasjes pakken. Maar opeens wordt het weer kouder en komt de winter er weer aan. Alle automobilisten beseffen dan dat de auto weer winterklaar moet worden gemaakt. Voor veel automobilisten is het vervangen van de zomerbanden voor winterbanden een dure grap, het kan vaak makkelijk zo’n vijfhonderd euro kosten.
Toch laat niet iedereen zijn of haar auto checken voor de winter. Zonde, want uit cijfers van de ANWB blijkt dat iedere dag meer dan 3.000 mensen de hulp van de ANWB vragen. Volgens NOS.nl hebben wintersporters vaak geen idee wat de specifieke regels zijn in bijvoorbeeld het Alpengebied. In de winter zijn de meeste wegen erg glad en is de kans op ongelukken dus extra groot.
Gelukkig maar dat iedere automobilist verplicht is om een verzekering af te sluiten op zijn of haar auto. Zeker handig wanneer u een weekje met de familie naar Oostenrijk vertrekt voor een weekje wintersport. Door je verzekering hoef je als automobilist niet op te draaien voor de schade die je auto oploopt. Dit hoeft zeker niet alleen schade te zijn door anderen veroorzaakt, soms kan de extreme kou er ook voor zorgen dat onderdelen kapot gaan.
Kortom: het is dus erg handig om winterbanden op uw auto te zetten wanneer u op wintersport gaat. Het is in Nederland niet verplicht om winterbanden te hebben, maar wel erg fijn dus. Winterbanden erop? Tijd voor wintersport! Houd wel rekening met de wetgeving van onderstaande landen:
Duitsland:
In Duitsland is iedereen verplicht om winterbanden te hebben. Mocht je dit niet hebben dan riskeer je een boete van €80. Geen waanzinnig hoog bedrag dus. Waar u wel op moet letten is op ongevallen. Wanneer u betrokken raakt bij een ongeval terwijl uw auto geen winterbanden heeft kan u gedeeltelijk of zelfs geheel aansprakelijk worden gesteld voor de schade, ook als het niet uw schuld is.
Frankrijk:
In Frankrijk is het hebben van winterbanden niet verplicht, slechts op een aantal plekken. Dit staat ook duidelijk aangegeven en zijn meestal de bergachtige gebieden.
Oostenrijk:
Van alle Europese landen is Oostenrijk waarschijnlijk het land dat de strengste regelgeving hanteert. Van 1 november tot en met 15 april dient iedere auto die door Oostenrijk rijdt namelijk volledig winterklaar te zijn. Dit houdt dus niet alleen winterbanden in maar ook banden met voldoende profiel. Indien u niet aan de eisen van de Oostenrijkers voldoet kunt u zo een boete van meer dan vijftig euro krijgen. Net als in Duitsland bent u het haasje als u bij een ongeluk betrokken raakt, de schade kan op u verhaald worden tot zo’n vijfduizend euro.
Toch hoeft u nu niet met een angstig gevoel de auto in te stappen. Er is altijd nog de autoverzekering, deze dekt veel van de gevallen die hierboven geschetst zijn. Er zijn heel veel verschillende soorten autoverzekeraars met elk hun eigen voorwaarden. Vergelijk daarom handig op je autoverzekering eerst te vergelijken. Je kan je autoverzekering vergelijken op verschillende vergelijkingswebsites. Sommige autoverzekeringen bieden zelfs een gratis wintercheck, die volledig nakijkt of een auto wel voldoet aan alle eisen. Natuurlijk moet u dan wel eerst het eigen risico betalen van zo’n honderdvijftig euro, maar dat is natuurlijk niet zoveel als u bedenkt hoe hoog de schades op kunnen lopen.