Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Investeren in een tweede huis in Oostenrijk

5/5 - (1 stemmen)

bruin huis bedekt en omgeven door sneeuwIedereen heeft zich ongetwijfeld al eens afgevraagd hoe heerlijk het moet zijn om in een prachtig vakantiehuisje ergens in een mooi land wat tijd te kunnen doorbrengen met gezin, familie of vrienden. Heel wat Nederlanders verwezenlijken deze droom en kopen dan ook een tweede huis in het buitenland. Populair en het meest bekend zijn schitterende vertrekken in Frankrijk, aangename optrekjes in Turkije of een fijn appartementje in Spanje. Maar Europa is meer dan dat!

Oostenrijk wordt niet onmiddellijk als vakantieland, maar daar komt de laatste jaren wel wat verandering in. Eén van Oostenrijks grootste troeven is de centrale ligging ervan binnen Europa. Dit biedt heel wat verhuurmogelijkheden voor zowel Nederlanders als Belgen. Wanneer men aan Oostenrijk denkt, zullen de meeste mensen denken aan wintersport. Deze conclusie wordt bevestigd door het bedrijf ‘Kristall Spaces’. Ook in de andere seizoenen heeft het Oostenrijkse toerisme heel wat te bieden, aldus Kristall Spaces. Dit bedrijf bemiddelt voor Nederlanders en Belgen die een tweede huis willen kopen in Oostenrijk. “Nederlanders zullen zich ongetwijfeld thuis voelen in dit aangename land. Oostenrijkers zijn gekend om hun gastvrijheid en hun après-ski wordt ook vaak heel wat aangenamer ervaren dan in andere ski-gebieden. Oostenrijk doet erg zijn best om toeristen aan te trekken en ze geboeid te houden. Dit draagt dan ook bij tot goede mogelijkheden om accommodaties te verhuren in dit land.”

Wat is er zo bijzonder aan Oostenrijk?

De centrale ligging van Oostenrijk binnen Europa valt onmiddellijk op. Het land is zo niet alleen aantrekkelijk voor Nederlanders of Belgen, maar ook voor Oost-Europeanen of mensen afkomstig uit het nabijgelegen Rusland. De populairste regio’s voor een verblijf zijn uiteraard de skiregio’s. Deze zijn echter niet voor iedereen even haalbaar qua kostprijs. Dit maakt dat mensen die een huis willen kopen op zoek gaan naar huizen gelegen in de buurt van een groot ski-gebied. Op die manier kunnen ze toch nog een redelijk rendement behalen. Een huis in de buurt van Zell am Se is hier een voorbeeld van. Per vierkante meter betaal je hier tussen de € 3500 en de € 5000 euro, BTW inbegrepen. Voor een ruim appartement (ca. 120 m²) in deze regio moet je rekenen op zo’n € 300 000.

Hoe is het met de huizenmarkt in Oostenrijk gesteld?

De Oostenrijkse huizenmarkt is gelukkig een stabiele markt nu. De voorbije jaren zijn de prijzen niet gezakt, ze gingen jaar na jaar omhoog. In tijden van crisis wil iedereen een goede, maar vooral zekere plek om geld te gaan investeren. Oostenrijk is een politiek stabiel land en ligt mooi ten midden van Europa.

Oostenrijk en Nederland sloten een verdrag af over belastingen: je moet als koper voldoen aan de fiscale regels van Oostenrijk. Je dient er rekening mee te houden dat een huis kopen in Oostenrijk met zich meebrengt dat de opbrengsten hiervan in Oostenrijk worden belast. Het land heeft gelukkig een progressief belastingstelsel waardoor de koper kan aftrekken van de gemaakte kosten (de bruto huurinkomsten). Denk aan: reiskosten voor inspecteren, kosten voor mensen die de tour verzorgen, elektriciteit, algemeen onderhoud en rente (zowel kosten als betalen!). Dit alles maakt dat je amper rekening moet houden met belasting.

Een mooi rendement

Bedrijf Kristall Spaces is van mening het rendement dat te halen valt uit een tweede huis
in Oostenrijk grotendeels afhangt van de koopregio. Salzburgerland is het populairst bij Nederlanders. Hier is € 2500 voor een bed, per jaar, vrij haalbaar. Voor een 4-tal bedden levert dit zo’n € 10 000 per jaar op. Dit is wel na aftrek van de kosten die door de verhurende organisatie werden gemaakt. Hypotheek- en betriebskosten dienen hier wel nog van afgetrokken te worden. Je kunt rekenen op een rendement van 5 à 9%. Dit is wel een aangenaam percentage voor Nederlanders in vergelijking met andere investeringen om terug te verdienen. De Oostenrijkse overheid zet in op grootse investeringen en rekent zo op meer dan 40 miljoen toeristen per jaar. Hier zijn zeker heel wat mensen geïnteresseerd in het huren van een vakantiehuis!