Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Je energieverbruik tijdens de wintersport.

4/5 - (3 stemmen)

Zijn skivakanties rustgevend voor je lichaam? Dat kan zeker zo zijn, maar als je de gehele dag op de ski’s of snowboard staat, heb je een grotere energieverbruik dan dat je zal denken.

Uit diverse onderzoeken blijkt dat je met 1 uur skiën al ongeveer 450 calorieën hebt verbrand en met langlaufen zelfs 550 calorieën. Deze getallen kunnen natuurlijk afwijken per categorie wintersporter. Als je in een skiklasje zit verbruik je minder energie dan dat je zwarte piste na zwarte piste pakt.

Het zal je misschien verbazen maar het gebeurt ook regelmatig dat je om je heen kan horen: “Ik ben zelfs aangekomen tijdens wintersport”. Dit is niet in zijn geheel gek als je er rekening mee houdt dat er gemiddeld 2 grote warme maaltijden genuttigd worden op of rond de pistes. Tussendoor nog even een lekker groot biertje met een borrelhapje of koffie met een groot stuk apfelstrudel en ‘s avonds in de bar nog even flink nagenieten met al het lekkers wat je kunt kopen.

Het juiste eet- en drinkpatroon

Het is sowieso aan te raden om je wintersportdag te beginnen met een goed ontbijt. Dan is je maag in ieder geval al goed gevuld tot aan de lunch. Tijdens de lunch is het niet verstandig om alcohol te drinken als je nog een hele middag wilt gaan skiën of snowboarden. Alcohol zorgt er namelijk voor dat je lichaam sneller afkoelt en uitdroogt. Dit is niet geheel handig, omdat je tijdens de wintersport hoog in de bergen zit en juist extra vocht nodig hebt. Neem gedurende de afdalingen extra vocht tot je om uitdrogingsklachten te voorkomen. Denk hierbij aan water of een andere non-alcoholische drank. In de skiliften heb je in de meeste gevallen genoeg tijd om je energiepijl weer op orde te brengen. Gedurende een wintersportdag heb je namelijk een hoog energieverbruik. Neem voedsel mee in een rugzak waar veel zetmeel en proteïnes inzitten. Deze voedingsstoffen zorgen namelijk voor een goede aanvulling van de energie. Ook kunnen graanrepen, fruitgommetjes en de andere varianten energierepen  je helpen om de wintersportdag goed door te komen.

Het is natuurlijk een vakantie, dus genieten mag ook. Let er wel op dat je je energie met de juiste voeding en dranken aanvult. Een lekkere snack is geen probleem, maar zorg wel voor een juiste balans tussen de voedingsstoffen waar je lichaam om vraagt tijdens een wintersportsessie.

Hieronder een overzicht van de meest gegeten wintersportgerechten:crepes in een pan

–          De Wienerschnitzel

–          Tiroler Gröstl

–          Goulashsupper

–          Kaisersmarren

–          Spätzli/Speatzle

–          De Germknödel

–          Bratwurst

–          Apfelstrudel

–          Crepes