Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Laat bij vertrek je huis energiezuinig achter

5/5 - (1 stemmen)

Als je deze winter vertrekt richting de wintersportgebieden blijft je huis meestal onbewoond achter. Zo’n onbewoond huis kan soms toch nog best veel energie gebruiken. Als je zelf weg bent, is het dus wel zo fijn om je huis energiezuinig achter te laten. Dat is niet alleen beter voor het milieu maar ook voor je eigen portemonnee.

Verwarming

Om de stookkosten te drukken is het verstandig om de thermosstaat van de centrale verwarming een heel stuk lager te zetten. Het is zonde om een heel huis te verwarmen terwijl er niemand thuis is. De cv helemaal uitzetten is geen verstandige optie. In Nederland kan het ’s winters soms streng vriezen. Als de cv dan uitstaat, kan ook de temperatuur binnenshuis onder het vriespunt komen waardoor het water in de verwarmingsradiator bevriest. Bevroren water (ijs) zet uit waardoor leidingen kapotgaan. Om dit te voorkomen is het verstandig om de thermosstaat op minimaal 15 graden te zetten zodat je bevriezing voorkomt. Als je een boiler hebt is het ook verstandig om deze tijdens je vakantie uit te zetten. Het kost onnodig veel energie om water een lange tijd warm te houden. Deze maatregelen zorgen er wel voor dat het bij thuiskomst een tijdje kan duren voordat het weer behaaglijk is in huis en je weer warm water hebt.

Stroomingeschakeld helder glas gloeilamp

Haal de stekkers van alle elektrische apparaten uit het stopcontact. Veel apparaten verbruiken namelijk ook nog energie als ze uitstaan, het zogenaamde sluipverbruik. Veel mensen zijn bij bepaalde apparaten angstig om de stekker uit het stopcontact te halen omdat ze bang zijn dat het apparaat daarna niet meer normaal functioneert of dat alles opnieuw moet worden ingesteld. Deze angst is vaak onterecht. Door de stekkers eruit te halen bescherm je ook nog eens je apparaten tegen schade door kortsluiting. De aardlekschakelaar uitzetten is geen verstandige keuze. Hierdoor krijgt ook de cv geen stroom meer waardoor het huis niet meer verwarmd kan worden met de eerdergenoemde gevolgen.

Koelkast en vriezer

Probeer voor vertrek de hele koelkast leeg te maken. De meeste voedingsmiddelen die je in de koelkast laat staan zijn bij thuiskomt waarschijnlijk toch over datum. Als de koelkast leeg is, kun je deze uitzetten waardoor je veel energie bespaart. Als je voor langere tijd weggaat kan het ook een optie zijn om ook je vriezer leeg te maken en deze uit te zetten. Ook als je koelkast en/of vriezer aanlaat, kun je energie besparen door de cv lager te zetten waardoor deze apparaten minder hoeven te koelen.

Lampen

Controleer nauwkeurig of je echt alle lampen in huis hebt uitgedaan. Een lamp die de hele vakantie brandt kost uiteindelijk best veel stroom. Een lampje met tijdsschakelaar tegen inbrekers is wel een goed plan. Een inbraak kost meestal veel meer dan de stroomkosten van het lampje.

Conclusie

Zet de kachel dus laag en schakel zoveel mogelijk apparaten uit. Dit kan echt zorgen voor een aanzienlijke energiebesparing. Als je echt goedkoper uit wil zijn, kun je altijd nog een energievergelijker invullen. In een energievergelijker zie je gelijk de goedkoopste energieaanbieder. Een echt lage energierekening krijg je door energiezuinig te leven én de laagste prijs te betalen.