Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Wat je waarschijnlijk niet wist over snowboarden

4.5/5 - (2 stemmen)

Of je nu jaarlijks sierlijk van een metershoge berg afglijdt, of voor het eerst paniekerig aan een skilift gaat hangen deze winter- Wat snowboarden betreft zijn er veel dingen die je er nog niet over weet. We zullen je vertellen wat je niet weet over snowboarden, met tips hoe jij de eerste keer kunt overleven.


man in zwart-wit jasje rijden op snowboard overdag5. Snurfing

Een stel ingenieuze surfers besloten in 1912 dat skiën niet de beste manier was om een dagje sneeuw goed te besteden. Zij maakten een ware “Snurfer” uit oude wiskeyvaten. En ziedaar: Het Snurfen was geboren. Kun je het je voorstellen? Een man met een hoge hoed en een pijp die holderdebolder van een berg afglijdt op een paar gebroken wiskeyvaten aan elkaar gebonden met touw? Radicaal, is het niet?! Maar pas in de jaren zestig werd Snurfen pas echt populair.
Ja, het was een koude winterdag in 1965. Heel Michigan was ondergesneeuwd. Buiten waren de dochters van Sherman Poppen fijn aan het sleeën. Tot zijn 11-jarige dochter op de slee ging staan en zo van het heuveltje afging. Dit bracht vadertje op een idee: Hij bond in zijn huis twee ski’s aan elkaar. In de jaren zeventig maakte Jake Burton hier pas echt gebruik van en toverde het om in een commercieel, succesvol product die wij nu kennen als, jawel, een snowboard.

4. In de verenigde staten was snowboarden het snelst groeiende sport

Niet twerken, zoals je misschien wel zou denken. In 1980 werd een grote doorbraak gedaan in de wereld van Snowboarden: Men voegde ijzeren randen aan de snowboarden toe. Hierdoor klommen snowboarders onder de sneeuw vandaan en op de pistes voor meer succes tijdens snowboarden.
Op hun beurt begonnen de pistes ook een trend: Zij begonnen snowboarden te verbieden. Waarschijnlijk omdat snowboarders volgens hun niet zelf konden stoppen en eigenlijk 90% van de tijd op hun kont zaten. Maar, snowboarden steeg tot een Olympische status in 1998 en steeg sinds 2000 tot meer dan 7 miljoen liefhebbers.

3 . Er zijn skigebieden die nog steeds het gebruik van snowboards verbieden

Natuurlijk zijn snowboarders boos dat sommige skigebieden hun enthousiasme voor snowboarden niet te laten delen. En dit leidde tot stroperij.
Deze vorm van stroperij werd u met liefde aangeboden door Burton, de man die ook de eerste commercieel beschikbare snowboard aanbood. Eigenlijk omvat dit idee gewoon snowboarden op een ski-resort dat snowboarden niet toelaat. Zo simpel ligt het. Uiteraard blijft het wel gewoon stroperij en moet er aan regels gehouden worden. Daarom ook meteen maar de tien geboden der Snowboard-stroperij:
1. Wat je ook doet, niet de wet breken.
2. Koop altijd een lift-ticket.
3. Spring op je board wanneer ze het niet verwachten. Houd het wel veilig, blijf binnen de piste en draag de veiligheidsuitrusting.
4. Respecteer de Ski Patrol, zelfs als ze je pakken.
5. Houd het een beetje rustig
6. Vergeet niet: Billen naar achter, knieën gebogen.
7. Houd het professioneel.
We proberen je natuurlijk niet over te halen stiekem op de snowboard te klimmen terwijl het niet mag. Luister naar jouw eigen geweten en doe zelf wat je verstandig lijkt.

 2 . De vete tussen snowboarders en skiërs is stervende

Voor lange tijd was het skiën iets voor de rijkaards. Die wilden niets liever dan over de olieprijzen keuvelen tijdens een chic ritje op de ski’s in Aspen, elegant glijdend over sneeuw zoals dat een elitaire sport als deze betaamt. De dag afsluiten in een mooi hutje met kaviaar en luxe glühwein. En tijdens een zevengangen-diner bekakt ‘socializen’ met de rest van de groep, want wie had ook alweer de grootste landhuis?
Maar toen kwamen de snowboarders. Jongelingen die de sensatie opzoeken van een lekker vrij ritje van een hoge besneeuwde berg, vrolijk bochten maken en stunts uitvoeren. En natuurlijk met een air van mij-een-biet. Logisch ook, want snowboarden komt van een achtergrond van skateboarden en surfen. Allemaal vrije geesten en de tegenpolen van snobistische skiërs. Beiden groepen hadden dus een voorliefde voor sneeuw gerelateerde sporten.
Maar na dertig jaar van vooruitgang is de lijn tussen skiërs en snowboarders vervaagd. Veel snowboarders en skiërs van de nieuwe generatie zijn rijke kinderen met pappies en mammies die bulken van het geld. Beide attitudes van vroeger zijn versmolten en hebben zich ontsproten tot jongeren met vrije geesten, maar toch bekakt en een grote mond. Maar welke sport je ook doen wilt: het ligt echt maar aan de discipline die je in een sport wilt steken. Skiën is meer praktisch en heeft de mogelijkheid sneller te bewegen en harder te gaan op de pistes. Snowboarden daarentegen biedt een vrij stromend ritje met de mogelijkheid te stunt(el)en en te zweven over sneeuwhopen.

 1 . Snowboarden is voor iedereen!

Echt waar. Snowboarden is voor iedereen. Geen mens ziet er stom uit met een snowboard. Zelfs opa’s en oma’s zien er te gek uit met eentje onder de voeten. Deze sport wordt overigens ook makkelijker beschouwd, vergeleken met skiën. 17% van de snowboarders zijn tussen 7 en 11 jaar oud. 25% is tussen de 25 en 44, en 23% van alle snowboarders zijn vrouw.
Begin natuurlijk altijd met de juiste uitrusting. Een goede helm, handschoenen, stevige kleding en ook maar een stoere zonnebril. En vooral bij de eerste keer zijn een paar aspirientjes ook geen overbodige luxe. Neem voordat je op jezelf gaat een paar lessen van een gecertificeerde instructeur. Nog even vasthouden aan de groene pistes en na een tijd ben je de pijn in je billen helemaal vergeten. En dan samen met anderen roetsj je van een zwarte piste af, zo de après-ski in. En de kinderen erachteraan. ‘Mam! Mam, ik ga een Rodeo Flip doen, kijk je? Kijk je?!’
Nu , waar wacht je nog op? Vind jouw favoriete skipiste en voeg je bij de andere miljoenen snowboard-liefhebbers