Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Een veilige sneeuwvakantie is een leuke sneeuwvakantie!

4/5 - (5 stemmen)

Op wintersport gaan is altijd heerlijk. Ten slotte is het iets waar je waarschijnlijk een hele tijd naar uit kijkt! Maar niets kan je wintersport zo verpesten als een blessure of ongeluk. Daarom staan hieronder wat tips, waar je rekening mee kan houden als je voor het eerst, of voor een volgende keer gaat.

Conditie Man zittend op sneeuw naast zijn ski

Het is belangrijk dat je een goede conditie hebt. Je kunt niet als je lang niet bewogen hebt, opeens heel heftig gaan sporten. Snowboarden en skiën zijn sporten die heel erg leuk en intensief zijn. Je gaat toch ook niet opeens een marathon lopen? Geef je spieren een beetje de kans om zich te ontwikkelen. Ook al heb je een hele goede conditie, is het belangrijk dat je een warming up doet, elke keer voordat je de piste opgaat. Dus in de ochtend, na de lunch en na een andere pauze. Op deze manier zijn je spieren al wat warm, en kunnen ze omgaan met de lasten van het sporten. Als je stopt met snowboarden of skiën is het slim om een cooling down te doen. Als je meteen gaat zitten, kunnen je spieren stijf worden en daar heb je de volgende dag misschien wel heel erg last van. Rekken en strekken is niet alleen belangrijk, maar ook erg lekker.

Ski Uitrusting

Het onderhouden van je ski uitrusting geeft voordelen! Als je nog aan het leren bent, gaat het makkelijker met een goede uitrusting. Sturen en glijden wordt makkelijker en je hebt meer grip. Het onderhoud moet goed gebeuren: het stuk waar je mee glijdt, moet een waslaag hebben en de kanten van je snowboard moeten scherp zijn. De waxlaag kun je zelf aanbrengen met een spray. Het is van belang dat je elke week de kwaliteit van je uitrusting bijwerkt, zodat je zorgeloos kunt glijden en genieten.

Bij je uitrusting hoort ook je kleding. Je moet altijd je handschoenen aanhouden om schaafwonden te voorkomen. Ook als het niet zo koud is.Buiten dat is het raadzaam om een helm te dragen. Iets waar je echt niet mee thuis wilt komen is hoofdletsel. Vaak is het voor kinderen verplicht,maar voor volwassenen is het ook aangeraden. Zelfs als je al een geoefende skiër bent. Gelukkig heb je tegenwoordig hele leuke, coole soorten helmen. Zo kun je helemaal je eigen stijl kiezen!

Regels

Houd je aan de regels. Er zijn mensen die de regels bedacht hebben en dat hebben ze niet voor niets gedaan. Zorg ervoor dat je weet wat ze zijn, zodat je onhandige situaties vermijdt. En nog beter: de gevaarlijke situaties vermijdt.

Weet wat je doet als je off-piste gaat. Het is toch een hele andere ervaring, een hele leuke, maar je zult eraan moeten wennen. Je ski’s zullen een beetje wegzakken in de verse sneeuw zonder de vaste ondergrond van de vaak bereden piste. Als je dit doet is het belangrijk dat je goed kunt sturen, oefen je bochten dus! Als je eindelijk off-piste gaat proberen, maak het niet te gek. Een niet te steile, maar ook niet te vlakke helling is perfect. Net als op de piste, is het buiten de piste: veiligheid voorop. Zorg dat je de goede spullen bij je hebt.

Rustdag

Neem op de derde dag een rustdag. Je hebt al twee dagen volop gesport en volop genoten, maar dit houd je uiteraard geen weken vol! Een rustdag op dag drie is perfect, want dan ben je al twee dagen volop aan het sporten geweest. Neem deze dag voor je spieren om bij te komen en de omgeving misschien te verkennen. Het is vast erg mooi en gezellig! En een keertje uitslapen is vast niet erg..

Als je stopt voor een poosje of voor de dag is het slim om je meteen in te pakken! Het lijkt misschien idioot om heel veel kleren aan te doen als je het warm hebt, maar op deze manier koelen je spieren goed af. Zo voorkom je dus een blessure.

En dan nog een paar tips voor thuis: ga oefenen! Er zijn veel indoorskihallen en dat is perfect om te oefenen. Het kan geen kwaad om te weten waar je aan toe bent! En vergeet ook niet voor je op vakantie gaat een goede reisverzekering af te sluiten. Dit kan een hoop geld schelen mocht er toch iets fout gaan, maar dat lijkt me een hele kleine kans na al deze tips…

En als afsluiter moet je natuurlijk niet vergeten te genieten! Ondanks alle regels moet je je niet te druk maken en genieten van elke seconde dat je er bent! Want je komt niet terug van wintersport met het gevoel van, ‘mwah, ja het was wel oké’. Nee! Je gaat met het gevoel dat je er heel veel zin in hebt en je komt helemaal kapot terug met het gevoel dat het geweldig was! Want zo gaat dat met wintersport.