Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Welke ski kies ik?

4/5 - (2 stemmen)

Niet geheel onbelangrijk tijdens de wintersport zijn de ski’s die je gebruikt om van de pistes af te gaan. Bij een skiverhuur heb je heel veel varianten ski’s, maar welke heb je nou eigenlijk nodig? In dit artikel lees je waar je goed op moet letten om erachter te komen welke ski het beste bij jou past.

3 mensen die met ski's in hun handen de berg op lopen De 3 categorieën

Eigenlijk zijn er 3 categorieën met ski’s beschikbaar, namelijk de off-piste ski’s, piste ski’s en de  gecombineerde ski’s. Een beginnende skiër doet er verstandig aan om niet te kiezen voor een off-piste ski, omdat deze andere afmetingen en kenmerken bezit dan een piste ski. Hieronder kun je een overzicht zien van welke soort ski’s het meest geschikt zijn voor jou als type skiër.

Bij het uitkiezen van ski’s wordt er rekening gehouden met de breedte van de ski. Dit staat meestal achterop de skilatten aangegeven met een getal. Een voorbeeld hiervan is, 117-76-103. Het breedste punt aan de voorkant is 117 millimeter breed, onder de voet 76 millimeter en aan de achterkant 103 millimeter. Een kortere ski draait sneller maar is onstabieler bij hogere snelheden dan een lange ski. Als beginnende skiër heb je meestal de afmetingen voor de lengte van de ski’s voor vrouwen van 120 tot 150 centimeter lang en voor de mannen 140 tot 160 centimeter in de lengte.

Een sidecut

Mocht de verhuurder het hebben over een sidecut van de ski, dan betekend dit de vorm van de uiteinden van de skilatten. De meeste ski’s hebben de vorm van een zandloper waarbij de punten en de achterkanten een stuk breder zijn dan de taille van de ski. Als er een duidelijk verschil zichtbaar is tussen de taille en de punten en achterkanten van de ski zal de bochtradius (hoe scherp de ski’s draaien) kleiner zijn, dan dat dit verschil niet duidelijk zichtbaar is.

Off- piste

Als off-piste skiër is er niet veel keuze qua ski’s. De All mountain- en Freeride ski zijn het meest geschikt hiervoor. De ski’s zijn veel breder dan de sportski’s wat ervoor zorgt dat je gemakkelijker door de poedersneeuw heen kunt drijven.

De enige skisoort die voor alle soorten pistes geschikt is zijn de All-Mountain ski. Deze zijn makkelijk wendbaar en je kunt ermee goed over ijspistes, geprepareerde pistes en over lichte poedersneeuw afdalen. Mocht je niet willen overstappen van ski, als je van beginner naar gevorderd gaat kun je het beste voor deze skisoort kiezen. Het is de ski die het meest geschikt is voor elke type skiër.

De sportski’s zijn zo ontworpen dat ze een korte draaicirkel hebben en snel reageren op elke beweging van de skiër. Deze soort is in de meeste gevallen veel duurder dan andere soorten ski’s en het afstellen ervan kun je het beste laten doen door een specialist.

Waar je goed op moet letten is, de breedte aan de voor- en achterkant van de skilat die bepaald hoe groot de radius (draaicirkel) is. Een brede ski heeft een grotere oppervlakte die ervoor zorgt dat je beter blijft drijven op verse sneeuw. Terwijl een smalle ski meer grip heeft op de harde ijzige pistes. Deze afmetingen van de ski’s zijn aanwezig in cijfers op de achterkant van de latten.

Laat je altijd goed informeren door de verhuurder of verkoper en ga niet zelf op onderzoek uit als je niet thuis bent in het kiezen van de juiste skisoorten.