Ieder land heeft zijn eigen gewoontes, typische gerechten, tradities of andere producten. Ook Oostenrijk heeft haar gewoontes en in dit artikel worden een aantal voorbeelden gegeven zodat je je kunt voorbereiden op een vakantie in het prachtige Oostenrijk.
Eten en drinken
De Wiener Schnitzel is gemaakt van kalfsvlees en wordt platgeslagen en vervolgens met meel, ei en paneermeel gepaneerd. Dan wordt het vlees in olie gebakken tot een krokant stuk vlees. Dit gerecht is in Alpenlanden heel populair maar wordt in bijvoorbeeld Nederland ook veel gegeten.
Oostenrijkers houden van zoetigheid en beginnen daar vaak in de ochtend al mee. Zoete broodjes met jam of honing is een typisch Oostenrijks ontbijt. Tijdens de koffie of als nagerecht nemen ze vaak ook iets zoets. Neem bijvoorbeeld de Apfelstrüdel, een appelgebakje wat bestaat uit deeg met stukjes appel en rozijnen er in. Vaak ligt er slagroom naast of wordt er een vanille saus bijgegoten. Kaiserschmarrn (letterlijk Keizersafval) is ook een lekker toetje. Het is een soort pannenkoek wat in kleine stukjes wordt opgediend. Er zitten rozijnen in en wordt bestrooid met poedersuiker. De reden voor de naam van het gerecht is omdat de keizerin het toetje niet lekker vond. De keizer bood het toen aan om de restjes op te eten en hij vond het wel lekker smaken. Vandaar dat het nu Keizersafval heet.
Vroeg drinken
Hou je wel van een borrel? De bevolking van Oostenrijk anders ook wel! Je wordt niet gek aangekeken als je tijdens de lunch een borreltje neemt. Zeker tijdens de wintersport zie je veel mensen een alcoholische versnapering nemen. Ook skileraren doen dit gewoon. Waarschijnlijk om het een beetje warm te krijgen. De meest bekende borrel in Oostenrijk zijn Schnaps. Dit is een gedistilleerde drank uit Duitsland die ook veel in Oostenrijk wordt gedronken. De smaken verschillen maar meestal heeft het een fruitsmaakje en is het heel zoet met een alcoholpercentage van rond de 40%.
Jodelen
Jodelen is een manier van zingen dat met name in de Alpenlanden veel gedaan wordt. Heel lang geleden was het vooral een manier om te communiceren over grotere afstanden. Vooral in bergachtige gebieden kon je dit geluid goed horen. Later werd dit een soort zang. Zeker als er meerstemmig wordt gezongen kan het heel goed klinken.
Lederhosen
Deze traditionele kleding ken je waarschijnlijk wel. Al is het alleen van Oktoberfest wat jaarlijks in de Duitse stad München wordt gehouden. In Alpenlanden worden deze traditionele kleding af en toe gedragen. Met name in kleine traditionele dorpjes zie je de lederhosen nog wel eens langskomen. In grotere moderne steden zoals Wenen zie je ze niet vaak meer. Je kunt het een beetje vergelijken met Nederlanders en klompen. Voor vrouwen is er de traditionele ‘dirndl’. Dit is een jurk die ook tijdens Oktoberfest en soortgelijke feesten wordt gedragen. Daarnaast wordt de jurk ook wel gedragen tijdens kerkelijke en andere feesten.
Almabtrieb
Dit is een boeren traditie dat elk jaar wordt gevierd. De zomer is dan voorbij wat betekent dat het vee weer op stal gaat. Het vee keert dan terug naar de thuisstal terwijl ze helemaal versierd zijn met bloemen, bellen, linten en andere versieringen. De oorspronkelijke reden is vanwege een religieuze betekenis, namelijk dat de Schepper er voor heeft gezorgd dat er niks slechts met het vee is gebeurd. De dieren zitten in de zomer namelijk vrij hoog en de kans om geraakt te worden door bliksem is hoog. Het is leuk om een Almabtrieb mee te maken. Het is een soort optocht met allerlei festiviteiten eromheen.