Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Top 5 steilste skipistes van Oostenrijk

2.8/5 - (62 stemmen)


man in rode jas en zwarte broek en vrouw in roze jas en zwarte broek die overdag op besneeuwde grond staanBij het boeken van een wintersportvakantie in Oostenrijk is het belangrijk om te kijken welke bestemming je voor ogen heb. Oostenrijk beschikt namelijk over veel verschillende skipistes en iedere piste heeft zijn eigen moeilijkheidsgraad om deze af te kunnen dalen.

De moeilijkheidsgraad die aan een piste wordt gegeven, wordt bepaald door de steilte. Om de moeilijkheidsgraad van een piste aan te kunnen geven zijn de pistes verdeeld onder de witte piste, de groene piste, de blauwe piste, de rode piste of de zwarte piste. Voordat je de piste op- of afgaat staat er altijd aangegeven welke kleur de piste heeft, dit is een informatief bord om te weten of je voor de piste genoeg gevorderd bent.

De witte piste is de piste waarop kleuter les krijgen van skischolen, daarom is de andere benaming die aan de witte piste wordt gegeven ‘De Babypiste. De groene piste is de makkelijkste piste om af te dalen, de pistebeschikt namelijk over een paar korte hellingen. De blauwe piste is een normale piste die kan worden afgedaald, deze piste is geschikt voor de beginnende en redelijk gevorderde skiërs.

De rode piste heeft een hogere moeilijkheidsgraad dan de blauwe piste en is daarom geschikt voor de gevorderde skiër. Als laatste is er de zwarte piste, dit is de piste met de hoogste moeilijkheidsgraad en zwaar om af te dalen, het vraagt veel inspanning en concentratie. Het spreekt misschien voor zich maar het is alleen mogelijk om als ervaren skiër de zwarte piste af te dalen. Een piste met een hogere moeilijkheidsgraad dan de zwarte piste bestaat niet, het is niveauverschil tussen de zwarte pistes kan dus groot zijn.

Als beginnende skiër is het belangrijk om te weten over welke bestemming over welke pistes beschikt, als de gewenste bestemming geen blauwe piste heeft is handig om een andere bestemming te boeken in Oostenrijk. Het kan ook voorkomen dat je als een ervaren skiër meer uitdaging wilt en op zoek bent naar steilere pistes. Voor beide gevallen hebben we daarom de steilste pistes van Oostenrijk opgesteld.

1. Langer Zug

De steilste piste van Oostenrijk, genaamd Langer Zug ligt in de plaats Lech. De piste beschikt over een hellingspercentage van maar liefst 142%, dat is een helling van 56 graden. Het eerste gedeelte van de piste is 6,5 kilometer lang, dit is het steilste gedeelte van de piste. De piste is alleen geschikt voor de ervaren skier en om een indicatie te geven, op de Langer Zug is een snelheidsrecord van 248 km/u gehaald door Harry Egger.

2. Manni Pranger

De Manni Pranger staat op 2, dit is een wereldbekende piste en heeft een hellingspercentage van 102%. Dit hellingspercentage komt overeen met een helling van 46 graden. De piste bevindt zich in de plaats Bergeralm, dit ligt in het zuiden van Oostenrijk tegen de grens van Italië aan.

3. Gamsleiten

Gamsleiten staat op plaats 3 van de steilste pistes van Oostenrijk, depiste bevindt zich in de plaats Obertauern dat onderdeel is van het gebied Salzburgerland. De Gamsleiten beschikt over een hellingspercentage van 100%.

4.  Die Streif

Op plaats 4 staat de Die Streif, deze piste bevindt zich in de plaats Kitzbühel op een hoogte van 3312 meter. Doordat de piste een hoogteverschil van 850 meter heeft met een hellingspercentage van 85%, is de piste geliefd onder de ervaren skiër. In de maand januari worden er ieder jaar op Die Streif wedstrijden gehouden.

5.  Harakiri

Op de 5e plaats staat de piste genaamd Harakiri, dit is een Japanse benaming en staat voor ‘zelfmoord’. Het steilste gedeelte van de Harakiri beschikt over een hellingspercentage van 100%, dit gedeelte is slechts 150 meter lang. Het gemiddelde hellingspercentage van de Harakiri is 78%. De piste bevindt zich in het skigebied Mayrhofen. Mayrhofen ligt in het westen van Oostenrijk en ten zuid oosten van de plaats Innsbruck.